viatgesicaminades.blogspot.com

diumenge, 16 d’abril del 2017

FARENA I EL PINETELL

FARENA I EL PINETELL
Un lloc on l’Alt Camp i la Conca de Barberà s’ajunten en les muntanyes de Prades i es separen mitjançant el riu Brugent.
Amb la bona companyia de la Silvia i la Noelia he anat a recórrer una curta però preciosa ruta que ens porta des de Farena (Alt Camp) fins El Pinetell (Conca de Barberà). Abans es deia el Pinetell de Rojals, però quan aquest darrer va perdre l’ajuntament en favor de Montblanc, també va deixar dur l’afegit de Rojals.
La primera part potser és la menys interessant. Transcorre per zona boscana i potser el més espectacular que podem veure és el plegament rocós que voreja un tros del camí.
Esmorzem a El Pinetell. Avui tot està ple de cotxes i persones que volten, que aprofiten el bon temps i les festes per anar, alguns, als seus llocs d’origen i d’altres a gaudir de la natura.
De El Pinetell  baixem al Brugent. Primer fem un cop d’ull al balcó del Brugent, des d’on podem veure l’altra costat de la barrancada, amb els masos de Cabrera en primer terme.
Abans d’arribar al riu el pas de l’Escletxa, senzillament espectacular. Per salvar el riu un parell de ponts penjants que belluguen molt. A partir d’aquí les basses i els tolls, i les cascades i l’aigua.  Una preciositat, un autèntic paradís.
La llàstima es que a poc que sigui conegut serà destrossat per la marabunta humana que no respecta res, la que sols té drets i no pas les obligacions de mantenir-ho tot net. Ja ho sabem, la humanitat cada cop sembla que avança i té més cultura, la realitat es que cada cop es més salvatge.
Tornem a Farena per la ruta del riu en la que s’hi veuen successives restes dels molins que es movien gràcies a l’aigua del riu.
Vull i m’agrada dir que aquest camí ha estat recuperat de l’oblit i la brossa per la magnífica fenia que fa en Xavier Pagès, actual alcalde de Mont-ral i titular del restaurant de Farena. Ell i alguns amics, de manera privada i voluntària, s’ajunten per treballar desinteressadament posant al descobert antics camins i mantenint nets els que ja son oberts.
Sols per respecte a ells i la seva feina hauríem d’esforçar-nos en cuidar la natura. Per a mi va ser un honor participar un parell de dies en aquelles feines.
I també dir que la tasca d’aquest alcalde hauria de ser copiada, un exemple, per d’altres edils en territoris semblants i amb similars possibilitats. La pena es que el seu exemple no té èxit i, fins i tot, potser se la miren amb un cert menysteniment.
Gràcies per la feina feta Xavi. Ens ha permès passar un matí esplèndid.































1 comentari:

  1. Moltes gràcies Jordi. No és mereix els teus elogis. Faig i fem el que podem d'acord amb el que ens agrada i creiem que hem de fer per recuperar i mantenir el nostre vell i bell patrimoni.

    ResponElimina