viatgesicaminades.blogspot.com

dimarts, 24 de maig del 2016

NO A LA PEDRERA DE L'ARGENTERA

el tradicional camí de Duesaigues a les irles, tallat. Amb el dret de la prepotència.
Ahir, desprès d’un mes dedicat a recuperar 7 olivers antics d’una parada plena de brossa, vaig reprendre la tasca d’actualitzar el mapa de camins de la BARONIA D’ESCORNALBOU. Ja sabeu, una de les meves dèries.
En aquest post no parlaré dels camins, pistes, corriols i masets enrunats que vaig trobar.  Vull deixar en imatges els possibles efectes de qualsevol pedrera moderna.
Cert que la nostra terra té una riquesa en forma de granit en el seu subsòl que motiva l’afany de guanyar diners com sigui a costa del territori. Sols cal veure el que en queda del Puigmarí, sols cal anar al municipi de Vilanova d’Escornalbou per veure com han quedat les pedreres abandonades. UNA PUTA MERDA. Així de clar.
Els termes de Riudecanyes, Vilanova, l’Argentera, Duesaigües, Riudecols, les Irles, les Borges del Camp i d’altres estan ferits per centenars de forats on, els nostres padrins, extreien pedra per exportar. Cert. Amb elles es van adoquinar els carrers de Reus, Tarragona i Barcelona fins a finals dels anys cinquanta de l’anterior segle i aquesta feina donava vida a milers de famílies i no causava tanta destrucció al territori.
Avui en dia una pedrera afavoreix un empresari (vegis La Ponderosa) i dona feina a poca gent, usant maquinària pesant que ajuda a contaminar l’ambient i la sobre explotació fa variar el contorn del territori. Cap de les pedreres antigues va rebaixar una muntanya ni va fer un profund clot, ni deixar ferides visibles com la pedrera del Còbic de Castellvell.
És això el que volem? Volem una nova pedrera a tocar del Castell d’Escornalbou? Vegeu les imatges. És això el que volem a la BARONIA D’ESCORNALBOU?
Jo dic que no, no i no.
Què tenim a la BARONIA per incloure’ns al segle XXI? Territori, natura, tranquil·litat, espais verds, camins, muntanyes, entorn, història, gent, tradicions. I també, comunicacions, wi-fi, connectivitat, distàncies escasses, internet, allotjaments de qualitat, restauració moderna i clàssica.
Cal rebutjar tot això per una pedrera més, per un clot més, per més contaminació i destrucció, per poder exportar a països estrangers els nostre subsòl?
Jo dic que no, no i no.
M’estimo molt aquest territori en el que no he nascut però que he fet meu fins al punt que vull hi reposin les meves cendres. I maldaré contra tot aquell que pretengui destruir-lo, malmetre’l, canviar-lo per afanys purament i exclusiva econòmics o d’història familiar.
El territori no es toca si no és per millorar-lo, per fer-lo més atractiu, més net, més sostenible. El territori és un patrimoni a llegar als nostres futurs de la manera coms ens ha estat donat pels avantpassats.

Qui pretengui destruir-lo no podrà tenir descans ni en aquesta vida ni en cap altra.

la caseta de la Barrumba a punt de desaparèixer




el que queda de l'alterós Puigmarí


pols i contaminació dels camions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada