viatgesicaminades.blogspot.com

dimarts, 30 de juny del 2015

ASCÓ, CAMÍ DE SANT JERONI

La Txell m’ha convidat a compartir una estona de muntanya amb ella i això mai es refusable sobretot si, com avui, s’afegeix la presència d’en José Luis Ordovás i d’en Jordi Buxonat, un parell de mestres en temes de camins.
José Luis, Jordi i Txell

Des d’Ascó la Txell ens guia per pistes que ella ja coneix fins arribar al punt de sortida i inici de la feina. La tasca és senzilla: senyalitzar un tram del camí de sant Jeroni, a la zona de Montsant-Pas de l’Ase.
En Joan Josep preparant les eines

En Joan Josep, el pare de la Txell i que s’ha convertit en el seu fidel acompanyant d’ençà que s’ha jubilat porta el poal amb la pintura i alguna eina; la Txell indica per on anar i comença a posar la primera senyal. Mentrestant, en José Luis en Jordi i jo intercanviem alguna opinió sobre les nostres experiències amb els camins i algun dels nostres projectes. En Jordi està treballant en el mapa de camins de Cardó i territoris veïns. Jo parlo una mica dels de la Baronia d’Escornalbou i en Ordovás pot posar cullerada en tot perquè sembla hagi “patejat” tot Catalunya i part de l’estranger i, a més, ho porta tot memoritzat.
La Txell va marcant on vol posar cada senyal i manté sempre el seu criteri. Ella és qui, amb cinta de pintor, marca el perfil de la senyal, que sigui sempre de la mida que cal, ni més grossa ni més petita. I si cal esporgar un pi per pintar la senyal allí on ella creu serà més visible, doncs l’esporga. És una màquina.
La Txell mirant acuradament que la marca tingui la mida reglamentària

"l'ajudant" pintat el requadre que li ha marcat la filla

"aquesta branca em sobra"

"i aquesta, també"

Aquest tram de camí era tot perdut, colgat de bardisses, pins i altres herbes, desprès de passar-hi l’equip netejador ha quedat com una autopista de muntanya, magnífic, ample i net; la neteja permet veure l’antic  traçat delimitat, en algun tram, per un marge fossilitzat i una vora de pedra. Molt bona feina la de recuperar-lo. Ara i brosta la Centaurus, i també trobem força vesc.
la centaurus

vesc
Desprès d’això anem a la zona de la Devesa, on han posat unes escales de fusta per superar un grauet. Alguns puristes preferiríem una corda o un cadenat si bé cal reconèixer que, d’aquesta manera, serà més fàcil per al públic en general recórrer aquest camí.
Aquí en José Luis ens explica com enllaçar amb la carena que tenim davant on, diu, hi ha el cim de l’àliga i d’allí amb els camins de la Picossa i Mora. El que jo deia, porta el mapa de camins al cap.
el mestre explicant per on s'ajunten els camins

la Txell, una defensora dels camins tradicionals

anem a veure si encara podem trobar un nou camí


Ha estat un plaer compartir una estona de camins amb aquesta gent, en una zona, per a mi, totalment desconeguda i molt maca. Gràcies a quatre núvols que ens han protegit una mica del Sol i ens han fet la caminada més suportable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada