viatgesicaminades.blogspot.com

dijous, 26 de novembre del 2015

LA COTA I EL GANSO, DUES ANTIGUES PEDRERES

Dels anys que fa que visc a la zona sempre havia vist dues ferides a la muntanya, antigues pedreres avui abandonades. A una d’elles fa temps vaig trobar la manera d’arribar-hi, la segona ha hagut esperar a avui.
Per a qui no ho sàpiga, part de la zona de la Baronia d’Escornalbou, sobretot la part de mar, s’assenta sobre una gran llosa de granit. Fins als anys 1960 s’obtenien d’aquestes pedreres les llambordes amb que es feien els carrers de les ciutats. Aquells qui tenim una edat encara recordem els especialistes en fer carrers amb aquest material. A les pedreres hi van treballar molts home del lloc i, encara avui, en queda algun que explica com anaven a treballar caminant i es passaven el dia obtenint llambordes i altres formes.
De manera que el granit va ser una certa riquesa de la zona, i avui ha esdevingut un dels pitjors enemics de l’entorn ja que l’alta qualitat del material el fa imprescindible per a les vies dels AVE i se’n fa molta extracció. Sols cal veure com està el territori de malferit per les extraccions d’aquest material i similars, o com s’ha reduït a no res el cim més alt i emblemàtic de Duesaigües, el Puigmarí, o com es pretén malmetre un entorn idíl·lic just a tocar del castell d’Escornalbou amb una nova pedrera. Més greu em sembla i em sap perquè aquesta pedra s’exporta a països estrangers.
Però anem al que toca. No m’ha calgut llevar-me aviat. Ja tenia localitzat en lloc d’entrada per arribar a la COTA o d’en COT, una de les pedreres més grans i maques de la zona. És un tall a la muntanya que, en la seva part més fonda, deu tenir entre 20 i 30 metres. A les parets s’hi veuen els polígons que forma la roca i que els picapedrers sabien treballar. L’indret està guanyat per les bardisses, llentiscles, aritjols i pins però encara t’hi pots bellugar i veure-la per dins.

LA COTA

LA COTA


LO COTA. SORTIDA

LA COTA. SORTIDA

LA COTA. PARETS I POLÍGONS


LA COTA A MITJA ALÇADA


M'enfilo muntanya amunt, pel dret, per obtenir-ne alguna fotografia des de l'alçada. 
LA COTA A MITJA ALÇADA


LA COTA A MITJA ALÇADA

LA COTA A MITJA ALÇADA

LA COTA A MITJA ALÇADA

LA COTA A MITJA ALÇADA

LA COTA A MITJA ALÇADA

M'arribo fins al seu punt més alt. No m'atreveixo a acostar-me gaire al buit i per això les fotografies no son prou explicatives.

LA COTA DES DEL SEU CIM

LA COTA DES DEL SEU CIM
Metres més amunt em trobo aquesta fita i em pregunto què vol assenyalar, aquí no hi ha res, si no que vulgui ser el límit de la finca.



Continuo pujant fins trobar la pista que em du a la segona pedrera. Aquesta no és tant gran i el que van fer va ser anar esgarrapant el llom de la muntanya. 
PEDRERA EL GANSO, DES DEL CIM DE LA COTA

PEDRERA EL GANSO DES DEL SEU PEU

També és coberta de vegetació i al seu peu s’hi ha fet una magnífica figuera. Vull baixar pel pedruscall de rebuig però em sembla que a baix em quedaré enredat amb les bardisses, de manera que reculo i agafo una altra pista que em porta sobre la COTA.
Em lligo la manta al cap, en sentit figurat, i començo a despenjar-me pendent avall. Sé que he d’anar a trobar unes canaletes de pedra que em permetran un descens més còmode. Hi arribo a traves de corriols de senglar que em faciliten la marxa. El problema m’arriba a pocs metres de destí en que tinc un mica més de feina per esquivar els arbres i, sota d’ells, tota la munió de bardisses, aritjols i esparregueres que amaguen un marge bastant alt. Si em deixo caure no podré sortir. Finalment trobo un lloc on no son tan espessos i entro a la zona de la pedrera d’en COT.
I d’allí a caseta, tot ben suat perquè el Sol és força calent i, en quedar enclotat, el vent no em refreda gaire.

I satisfet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada